Støpejernspanne test: De 3 beste Støpejernspannene (juli 2024)

Brukerne har testet 3 forskjellige støpejernspanner. I listen nedenfor oppsummerer vi de 12 beste alternativene. Produktene er rangert etter best i test og er basert på 0 omtaler og anmeldelser fra brukere. Finn beste støpejernspanne per juli 2024 i følge forbrukeren.

Slik kårer vi beste støpejernspanne

Kitchenradar holder oversikt over de ulike alternativene som selges i det norske markedet. Vi lar vi deg og andre forbrukere komme med deres omtale og rangering. For øyeblikket holder vi oversikt over 3 støpejernspanner. Disse rangeres i denne artikkelen etter de produktene med best vurdering og rangering fra forbrukerne. På den måte kårer forbrukeren beste støpejernspanne i nåtid.

Slik velger du riktig støpejernspanne

Når du velger en støpejernspanne, er det viktig å tenke på størrelsen på panne, håndtaket og om den er forbehandlet eller ikke.

 • Størrelsen: Velg en størrelse som passer dine behov. En større panne kan være praktisk for å lage store porsjoner, mens en mindre panne kan være mer egnet for å lage små porsjoner eller tilberede mat på lav varme.
 • Håndtaket: Støpejernspanner har ofte varmebestandige håndtak, men det kan også være andre håndtak alternativer som gjør det lettere å bære eller ta panne ut av ovnen.
 • Forbehandlet eller ikke: Støpejernspanner kan komme forbehandlet med en non-stick belegg eller ikke. Forbehandlet pannen krever mindre vedlikehold, men kan ha en kortere levetid. En ubehandlet panne krever mer vedlikehold, men har en tendens til å vare lenger.

Støpejernspanner er kjent for å distribuere varmen jevnt og bevare varmen lenge, det gir også mulighet for å legge panne i ovnen og bruke den som bakerovn. De kan også brukes på alle varmekilder, inkludert induksjon.

Spørsmål og svar om støpejernspanner

En støpejernspanne er en type panne som er laget av støpejern. Støpejern er et materiale som er laget av jern og karbon, og som er smeltet sammen ved svært høye temperaturer. Det er et svært robust og tungt materiale som gir en jevn varmefordeling og kan holde på varmen i lang tid.

Støpejernspanner har vanligvis en svært tykk bunn, noe som gjør at de har en god evne til å fordele varmen jevnt. Dette gjør det lettere å tilberede maten jevnt og å unngå at maten brenner fast. Støpejern er også et materiale som kan tåle høye temperaturer, noe som gjør det egnet for matlaging som steking og steking.

Støpejernspanner krever vanligvis litt mer vedlikehold enn andre typer panner, som å smøre inn med vegetabilsk olje etter hver bruk og å unngå å vaske med såpe eller skuremidler. Det er også viktig å tørke panne godt etter vask for å unngå rust.

Det finnes flere gode grunnene til å bruke en støpejernspanne:

 1. Jevn varmefordeling: Støpejernspanner har en svært tykk bunn, noe som gjør at de har en god evne til å fordele varmen jevnt. Dette gjør det lettere å tilberede maten jevnt og å unngå at maten brenner fast.
 2. Holdbarhet: Støpejern er et svært robust og holdbart materiale som kan vare i mange år hvis det vedlikeholdes riktig.
 3. Tåler høye temperaturer: Støpejern er et materiale som kan tåle høye temperaturer, noe som gjør det egnet for matlaging som steking og steking.
 4. Gir smak til maten: Støpejernspanner kan tilføre en unik smak til maten, som kan være ønskelig for noen typer matlaging, spesielt for kjøttretter.
 5. Kan brukes på alle varmekilder: Støpejernspanner kan brukes på alle varmekilder, inkludert gass, elektrisk, keramisk, halogen, og induksjon.
 6. Enkel å rengjøre: Støpejernspanner kan være enkle å rengjøre når de er varme, ved å bruke en stålbørste og å tørke panne med papirhåndkle.
 7. Miljøvennlig: Støpejernspanner er et naturlig og miljøvennlig alternativ til panner laget av non-stick eller andre kjemikalie-belagte materialer.

Det er viktig å behandle støpejernspanner riktig for å sikre at de varer lenge og fortsetter å fungere godt. Her er noen tips for å behandle en støpejernspanne:

 

 1. Smør inn med vegetabilsk olje: Etter hver bruk, tørk av panne med papirhåndkle og smør inn med vegetabilsk olje. Dette vil hjelpe til å hindre rust og holde panne i god form.
 2. Unngå å vaske med såpe: Støpejernspanner bør ikke vaskes med såpe eller skuremidler, da dette kan føre til at panne blir rusten eller miste sin naturlige beskyttende olje.
 3. Tørk panne godt etter vask: Etter vask, tørk panne godt med papirhåndkle eller et rent kjøkkenhåndkle. Dette vil hindre at panne rust.
 4. Unngå å la panne stå i vann: Unngå å la panne stå i vann eller fuktighet for lenge. Hvis panne blir våt, tørk den godt og smør inn med vegetabilsk olje.

Tradisjonelle støpejernspanner kan ikke brukes direkte på en induksjonstopp, siden induksjonsvarme krever at kjelene skal være laget av et magnetisk materiale, og støpejern er ikke magnetisk i seg selv. Det finnes imidlertid enkelte støpejerns panner som er produsert med en magnetisk bunn, som gjør at de kan brukes på induksjonsvarme.

Det er verdt å merke seg at selv om støpejernspanner med magnetisk bunn kan brukes på induksjonsvarme, kan det være litt annerledes å tilpasse seg til denne typen varme sammenlignet med å bruke på tradisjonelle varmekilder. For eksempel kan det ta litt lenger tid å varme opp og kjøle ned, og det kan være litt mer krevende å justere varmen.

Det anbefales å sjekke produsentens anbefalinger og instruksjoner før bruk, og å sørge for at kjelen eller pannen har en jevn og glatt bunn for å fordele varmen jevnt.

Støpejern tåler svært høye temperaturer. Vanligvis tåler støpejern mellom 400 og 700 grader celsius, avhengig av produsenten og produktet.

Det er viktig å merke seg at støpejern kan utvikle skader som sprekker og deformasjoner hvis det utsettes for temperaturer som er for høye eller varierende temperaturer ofte. Dette kan føre til at støpejernet mister sin evne til å fordele varmen jevnt og kan føre til at maten brenner fast eller ikke tilberedes jevnt.

Det er også verdt å merke seg at støpejern kan være svært varmt etter bruk, og man bør bruke hansker eller kjøkkenkluter for å unngå å brenne seg når man tar den av varmen.

Vil du vurdere artikkelen?

Velg antall hjerter

Gjennomsnittlig vurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Vær førstemann!

Christian
Legg igjen en kommentar

Kommenter

Kitchenradar
Logo
Shopping cart